De smaken en aroma’s van een kenmerkend gerecht kunnen kleurrijke en ingewikkelde verhalen vertellen over de geest van een land, zijn geschiedenis en zijn cultuur. Niet voor niets reizen foodies de wereld rond om de beste specialiteiten van een internationale keuken zelf te proeven.

Argentinië: Asados

Trouw aan zijn internationale reputatie voor het fokken van eersteklas vleesvee, is het nationale gerecht van Argentinië asados. Een scala aan gegrild vlees dat sist boven een open vuur. Meestal omvatten ze steaks, ribben en worstjes, evenals chorizo ​​​​en chitterlings van varkensvlees. Dit gerecht dateert uit de kolonisatieperiode tijdens de 16e eeuw toen West-Europeanen vleesvee in de regio introduceerden.

Hongarije: Goulash

Goulash werd gemaakt door koeherders die maandenlang achter elkaar vee hoedden op de wilde graslanden van Hongarije. Het met paprika beladen gerecht werd gekookt in grote ketels boven open vuur. Het verspreidde zich in populariteit toen nationalistische Hongaren in het begin van de 19e eeuw zich begonnen te ergeren aan het bewind van de Habsburgse dynastie en het gebruik van traditionele gebruiken en boerencultuur bevorderden.

Libanon: Kibbeh

Kibbeh is een gekruid mengsel van bulgurtarwe en lamsvlees, meestal gebakken of geroosterd. In een rauwe versie worden kibbeh nayyeh, de bulgur, het vlees en de gepureerde uien gemengd met ijswater en geserveerd met olijfolie en flatbread. Kibbeh nayyeh werd oorspronkelijk geserveerd op zondagen en feestdagen, de traditionele gelegenheden waarop de Libanezen dieren slachtten en vers rauw vlees aten.

Schotland: Haggis

De Schotse haggis komt voort uit een eeuwenoude traditie om geen enkel deel van een voedseldier te laten verspillen. Het bestaat uit het hart, de lever en de longen van schapen. Deze worden gemalen en gebakken met uien, gewikkeld in een schapenmaag en gestoofd in gekruide schapenbouillon met havermout. Het was ooit een bijzonder belangrijk voedsel voor herders en reizende kooplieden.

Spanje: Paella

De naam van het Spaanse nationale gerecht van paella komt van het Latijnse woord patella dat gerecht of schotel betekent. Het bestaat uit rijst, zeevruchten of vlees en op smaak gebracht met saffraan. Het wordt traditioneel gekookt boven een open vuur in een ondiepe pan met platte bodem om optimaal te profiteren van snelle, hete vlammen. Dat komt omdat Spanje geen bossen heeft met langzaam brandend brandhout. Het is ook traditioneel om paella in familiestijl te eten, dat wil zeggen rechtstreeks uit de pan zonder borden.

Thailand: Pad thai

Pad thai is een enorm populair kenmerkend gerecht van Thailand dat niet voor niets over de hele wereld wordt gevonden. Het is een mix van roergebakken rijstnoedels met vissaus, zeevruchten, roerei, taugé en geroosterde pinda’s. Het ontstond aan het eind van de jaren dertig toen de regering een wedstrijd hield om te beslissen over een nationaal gerecht, ongeveer in dezelfde tijd dat de naam van de natie veranderde van Siam. Inwoners werden aangemoedigd om het te eten als een daad van patriottisme.

Comments are closed.