Hoewel we bestek etiquette tegenwoordig vaak letterlijk naast ons neer leggen in ons eigen huishouden, is het in de horeca nog altijd gebruikelijk om horeca servies op de juiste manier op tafel te zetten. Want wat staat er nou slordiger dan een tafel die niet correct opgemaakt is? Zeker bij belangrijke etentjes willen we dat ons servies er prachtig bij ligt. Bij een bruiloft, zakendiner of in een chic restaurant zal je dan ook niet zo snel fouten zien in de opmaak. Maar hoe zorg je er als restauranteigenaar of horecamedewerker nou voor dat alles klopt? In dit artikel nemen we het stap voor stap door.
Zo hoort het: horeca servies voor iedere gang
Traditioneel gezien bestaan westerse diners uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Maar er bestaan zelfs diners van acht of meer gangen. De correcte volgorde is dan ook een amuse, voorgerecht, soep, tussengerecht, spoom, hoofdgerecht, kazen, en uiteindelijk een nagerecht. Nou hoeft niet ieder luxe diner direct uit alle acht gangen te bestaan. Het is aan de chef om te bepalen hoeveel gangen er geserveerd gaan worden en welke dat zijn. Het is dus niet zo dat een vier gangen diner alleen uit een amuse, voorgerecht, soep en tussengerecht bestaat.
Alle gangen hebben hun eigen bestek. Voor een acht gangen diner heb je dus behoorlijk wat horeca servies nodig. Iedere gang heeft een eigen bord en eigenlijk heeft ieder bord ook een onderbord nodig. Het onderbord blijft de gehele avond staan en wordt gebruikt om kruimels en restjes op te vangen. Soms wordt de tafel al zo gedekt dat alle borden voor alle gangen al gestapeld op tafel staan.
Overig horeca servies correct opdienen doe je zo
Borden: check. Over naar de rest van het horeca servies. Vaak gaat het mis bij het opdienen van het bestek. Immers heeft ook hier iedere gang weer zijn eigen bestek nodig. En bestek is er in oneindig veel soorten en maten: van botermesjes tot aan soeplepels en van taartschep tot aan visvorken. Ten eerste is het goed om te weten dat je niet alle soorten servies nodig gaat hebben, dus maak van tevoren een plan op basis van de gerechten die geserveerd gaan worden. Staat er bijvoorbeeld geen vis op het menu? Dan kun je een fileermes en visvork al over slaan.
In een paar stappen je horeca servies neerleggen
Qua bestek leg je ook hier weer alles neer per gang. De gasten eten van buiten naar binnen, dus de eerste gang ligt het meest aan de buitenkant. Vaak is dit dus een amuse (een klein gerecht van één à twee hapjes) of voorgerecht waar je klein servies voor nodig hebt. Daarna volgt, dichter bij het bord, het grotere geschut: vleesmessen, eetlepels en vorken die gebruikt worden voor de andere gangen liggen op volgorde steeds dichter naar het midden. Onthoud daarbij dat je lepels en vorken altijd met de holle kant naar boven legt en dat messen met de scherpe kant richting het bord liggen. Messen horen aan de rechterkant, en vorken aan de linkerkant.
En waar hoort overig horeca servies?
Er is natuurlijk nog meer bestek dat je kunt serveren. Soeplepels horen tussen de messen aan de rechterkant. Voor het nagerecht kun je dessert lepeltjes en vorkjes horizontaal boven het bord neerleggen. De vork wijst dan met zijn tanden naar de rechterkant, en de lepel de andere kant op. Wil je nog brood serveren als voor- of tussengerecht? Dan plaats je een broodbordje en broodmesje linksboven van het onderbord.
Comments are closed.