Als je de droom hebt om je eigen horecazaak te openen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We vertellen je meer in dit artikel.

De voorbereidingen

Ten eerste is het belangrijk om je ondernemingsplan op orde te hebben. Hierin beschrijf je onder andere je doelgroep, je concurrentie, je marketingstrategie en je financiële prognoses. Dit is belangrijk voor zowel jezelf als voor eventuele investeerders of banken waar je geld vandaan wilt halen.

Daarnaast moet je je verdiepen in de wet- en regelgeving voor horecaondernemers. Zo moet je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen bij de gemeente en moet je aan bepaalde hygiëne-eisen voldoen. Het is daarom verstandig om je te laten adviseren door een jurist of een bedrijfsadviseur.

Schrijf je bedrijf ook in bij de Kamer van Koophandel. Doe je dit niet dan mag je geen bedrijf voeren en kun je dus niet open.

De locatie

Een ander belangrijk onderdeel is het vinden van een geschikte locatie voor je horecazaak. Hierbij moet je rekening houden met factoren zoals bereikbaarheid, parkeergelegenheid, grootte van de locatie en de huurprijs.

Het is verstandig om verschillende locaties te bekijken en deze te vergelijken voordat je een keuze maakt. Hierbij is het ook belangrijk om te kijken naar de omgeving, bijvoorbeeld of er al veel horecazaken zijn in de buurt.

Het interieur en de inrichting

Nadat je een locatie hebt gevonden, moet je je gaan richten op het interieur en de inrichting van je zaak. Denk aan zaken als de indeling, de verlichting, de kleuren en de meubels. Creëer een sfeer die aansluit bij de uitstraling van je zaak. Het is verstandig om een interieurontwerper in te schakelen voor advies en hulp bij de inrichting. Hij/zij kan je helpen bij het maken van een ontwerp en het uitzoeken van materialen. Natuurlijk is het ook van belang dat er een horecakeuken wordt geïnstalleerd en dat een kassasysteem horeca wordt aangeschaft. Je wilt alles natuurlijk wel zo goed mogelijk willen registreren, zeker als het gaat om alles wat je verkoopt.

Personeel en bedrijfsvoering

Tot slot moet je je richten op de bedrijfsvoering van je horecazaak. Hierbij moet je nadenken over zaken als personeel, roosters, bestellingen en administratie. Het is belangrijk om een goed team van medewerkers te hebben, die je kunt vertrouwen op drukke momenten. Hierbij is het ook verstandig om te kijken naar de juiste verhouding tussen keukenpersoneel en bedieningspersoneel. Ook de roosters moeten goed op elkaar afgestemd zijn, zodat je zeker weet dat er altijd voldoende personeel aanwezig is.

Daarnaast moet je regelmatig bestellingen doen, zodat je altijd voldoende voorraad hebt. Hierbij is het verstandig om een goede relatie op te bouwen met leveranciers.

Administratie op orde

Tot slot moet je je administratie op orde hebben, zodat je een goed overzicht hebt van de inkomsten en uitgaven van je zaak. Hierbij is het verstandig om een boekhouder in te schakelen voor advies en hulp.

Het openen van je eigen horecazaak vereist dus veel voorbereiding en organisatie. Van het opstellen van een ondernemingsplan tot het vinden van een geschikte locatie, het creëren van een aantrekkelijk interieur, materiaal aanschaffen (zet bovenaan je lijstje: kassa kopen) en het opzetten van een goede bedrijfsvoering. Door de juiste stappen te nemen en hulp in te schakelen waar nodig, kan je droom om een eigen horecazaak te hebben uiteindelijk in vervulling gaan.

 

Comments are closed.