Als je van lekker eten houdt en ook nog eens over een extra dikke portemonnee beschikt, dan gaat een ongelimiteerde culinaire wereld voor je open. Sommige ingrediënten zijn namelijk zo ongelooflijk prijzig, dan ze alleen maar in zeer exclusieve gerechten worden gebruikt. In het onderstaande overzicht stellen we ze graag aan je voor.

Saffraan

Deze specerij wordt gemaakt van de stampers van een specifieke Aziatische krokus. Elk bloemetje wordt met de hand geplukt en ook de drie stampers die erin zitten worden handmatig verwijderd. Om slechts een gram saffraan bij elkaar te sprokkelen zijn er zo’n 150 van die stampers nodig. Kortom, het oogsten van saffraan is een behoorlijke arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Dat is dan ook de reden dat de kiloprijs van deze specerij doorgaans tussen de 30.000 en 40.000 euro epr kilo bedraagt.

Truffels

Truffels zijn paddenstoelen die onder de grond groeien. Je komt ze vooral tegen in Noord-Italië, Zuidoost-Frankrijk en Kroatië. Voor de oogst worden honden en varkens gebruikt, die de truffels in het wild opsporen. Omdat er flink wat tijd in het oogsten van deze paddenstoelen zit, kan de kiloprijs ervan regelmatig oplopen tot vele duizenden euro’s.

Kaviaar

Deze zwarte bolletjes kun je vooral op exclusieve feestjes tegenkomen. Het zijn concreet gezien onbevruchte visseneitjes van een wilde steur, die met de hand uit de buik van de dode vis worden gehaald. Aangezien de wilde steur niet constant eitjes produceert, is het verzamelen ervan een pittige klus. Voor een kilo echte kaviaar betaal je tussen de 4.500 en 45.000 euro. Niet zo vreemd dus, dat kaviaar ook wel bekend staat als ‘het zwarte goud’. Kom je in winkels of restaurants goedkopere kaviaar tegen, dan kun je ervan uitgaan dat het dan om een imitatieproduct gaat, dat uit de buik van bijvoorbeeld een zalm, haring, forel of tonijn is gehaald. In sommige gevallen worden dit soort eitjes zelfs met een kleurstof bewerkt om daarmee te verdoezelen dat er geen echte kaviaar op je bord ligt.

Kopi Luwak koffie

Het productieproces van deze koffie zal je waarschijnlijk verrassen. De koffieboon wordt namelijk eerst opgegeten door een luwak. Dat is een katachtig dier met een spitse neus. In de maag en het darmenstelsel van de luwak vindt vervolgens een speciaal fermentatieproces plaats, dat de koffie z’n unieke smaak geeft. Nadat de boon weer is uitgepoept, wordt deze verder tot koffie verwerkt. Voor een kilo Kopi Luwak koffiebonen betaal je in de regel tussen de 170 en 500 euro per kilo. Stammen de bonen van een wilde luwak, dan kan de kiloprijs ervan oplopen tot wel 5.000 euro per kilo.

Densuke watermeloen

Waarschijnlijk heb je nog nooit eerder van het bestaan van deze watermeloen gehoord. De kans dat je hem ooit in een Nederlandse winkel tegen gaat komen is praktisch nul. De densuke meloen groeit namelijk op slechts een plek ter wereld. Op het Japanse eiland Hokkaido om precies te zijn. De vrucht heeft een zwarte schil en een roze binnenkant. Afhankelijk van een wel of niet succesvolle oogst kan de stuksprijs van deze specifieke watermeloen oplopen tot maar liefst 5.200 euro.

Comments are closed.