Zelf koken is voor veel mensen een leuke hobby, maar zelfs zij weten dat er heel wat bij komt kijken als je wilt dat het resultaat aan de verwachtingen voldoet. Hieronder vind je enkele handige tips om elke keer opnieuw efficiënter te koken zodat je tijd, geld én energie bespaart!

3 handige tips om efficiënter te koken

Of je nu een home-made lasagne maakt, pannenkoeken bakt of gewoon een smoothie deelt met het gezin, het is essentieel dat je goed voorbereid bent op het gebruik van je keuken:

1. Investeer in een goede blender

Een blender is een essentieel hulpmiddel bij het maken van gerechten, en eigenlijk wordt zo’n apparaat nog vaker gebruikt dan je zou denken. Zo kan je een blender gebruiken om bijvoorbeeld smoothies te maken, maar veel mensen doen dat ook als ze bijvoorbeeld pannenkoekendeeg willen maken.

Het voordeel van een goede blender is dat je zowat alles wat een vaste, harde consistentie heeft gemakkelijk vloeibaar kunt maken – en dat is in de keuken natuurlijk erg belangrijk!

2. Geef alles een vaste plaats

Nog een andere goede manier om efficiënter en aangenamer te koken? Geef al je apparatuur en accessoires een vaste plaats, zodat je nooit lang naar het nodige moet zoeken. Zo is het een goed idee om al je bestek en lepels, maar ook bijvoorbeeld spanen en ander klein keukenaccessoires, in één kast bij te houden.

Je kan zelfs lades in een schuifkast of bijvoorbeeld de kast boven je aanrecht labels geven, zodat je in één oogopslag ziet wat er zit en wat je nodig hebt. Als je daarbij droge voeding, zoals granen of gedroogd fruit, in mooie glazen bokalen bijhoudt oogt je keuken ook nog eens een stuk stijlvoller!

3. Creëer een vaste workflow

Als er één ding is wat de échte goede koks zo goed maakt, dan is het wel hun workflow. Eigenlijk is in de keuken staan en gerechten maken een beetje als een bedrijf leiden: elke handeling gebeurt op een bepaalde manier en je moet je aan bepaalde processen en protocollen houden om het goede resultaat te bereiken.

Het kan helpen om voor specifieke recepten en een duidelijk stappenplan op te schrijven en bij te houden, zodat je er uiteindelijk een automatisme van maakt. Uiteindelijk bespaar je op die manier heel wat tijd en energie, omdat je niet meer in het wilde weg door je keuken loopt en precies weet wat je aan het doen bent, op welk moment. En dat maakt koken en zelf gerechten maken meteen zoveel leuker!

Write A Comment