Alkmaar, de onofficiële hoofdstad van Noord-Holland, is een verrassend leuke plek voor een lang weekendje weg. Met het strand en dorpen als Bergen, Schoorl en Egmond in de buurt is het zelfs verleidelijk om er een langer verblijf van te maken. Maar in de binnenstad ben je op zich al de nodige uurtjes zoet. We geven je vijf lunchtips voor wanneer je in de kaasstad bent.

De Binnenkomer

Onderaan de Grote Kerk vind je De Binnenkomer, waar een mondaine, hippe sfeer herst. De eigenaren hebben zich dan ook laten inspireren door steden als New York, Antwerpen en Berlijn en dat is op zowel de kaart als in het interieur terug te zien. De Binnenkomer serveert vernieuwende maaltijden en biedt veel keuze voor vegetariërs en veganisten. En ondanks die wereldse ambiance is het er toch vooral huiselijk en typisch Alkmaars.

Alkmaars Koffiehuis

Over huiselijk gesproken, het Alkmaarse equivalent van Central Perk uit Friends heet Alkmaars Koffiehuis en daar voel je je meteen thuis. Naast de reguliere, heerlijke lunches en diners worden er in het knusse pand aan de Gedempte Nieuwesloot regelmatig evenementen georganiseerd. Van DJ’s tot stand-up comedy en van bands tot spelletjesavonden. Net als De Binnenkomer heeft Alkmaars Koffiehuis een kleurrijk en gezellig terras.

Soepp

“Soepp is je beste vriendin en liefste oma tegelijk”, is de slogan van het gelijknamige tentje aan de Hekelstraat in D’Oude Stad. Hoewel, tentje. Het begon ooit als pijpenla waar soep werd geserveerd, maar intussen is het aanpalende pand opgekocht en is Soepp een kringloopwinkel, Bed & Breakfast en volwaardig restaurant. Veggies, vegans en andere liefhebbers van biologisch eten halen hier hun hart op.

VERS

VERS zie je direct aan je rechterhand als je vanuit het station rechtsaf de Stationsweg inloopt. Deze eigenzinnige horecaondernemer werkt vooral samen met lokale kwekers en legt de nadruk op gezonde kost. Wat goed is komt van VERS, luidt het motto en dat proef je meteen. Strijk languit neer op een bank of neem plaats op het terras. Maaltijden meenemen is ook mogelijk. Niet voor niets is VERS een populaire cateraar bij lokale evenementen.

De Vlaminck

Heb je trek in een patatje, dan loop je naar het Waagplein. Aan de overkant van de gracht, tegenover het epicentrum van het Alkmaarse uitgaansleven, zit De Vlaminck die de lekkerste frieten van Alkmaar serveert. In een klassieke puntzak natuurlijk, en je kunt kiezen uit een enorm assortiment aan sauzen. Zelden at je een patatje met zo’n mooi uitzicht: de Waagtoren op het plein is immers de blikvanger van de stad.

Comments are closed.