Plus minus 300.000 Nederlanders eten plantaardig en bijgevolg vegetarisch. De populariteit groeit gestaag en trekt vooral de aandacht bij vrouwen en personen onder de 40 jaar. Als bron van eiwitten worden door vegetarische en veganistische eetfanaten voornamelijk peulvruchten geconsumeerd.

Wat wordt onder de noemer vegetarisch verstaan?

Om maar meteen duidelijkheid te scheppen. Een vegetarische leefwijze omvat geen vis of vlees, maar bestaat over het algemeen uit plantaardige ingrediënten. Op die manier is de voeding een heel stuk rijker aan voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Vaak ontstaat er verwarring tussen vegetarisme en veganisme. Bij veganistische recepten worden alle dierlijke bestanddelen vermeden zoals roomboter, melk en eieren.

Er zijn verschillende soorten vegetariërs

Er zijn binnen het vegetarisme nog enkele soorten vegetariërs te onderscheiden. Dit zijn de meest voorkomende variaties:

  • De semi- of flexivegetariër eet enkele dagen per week geen vis of vlees
  • De lacto-ovo vegetariër geeft de voorkeur aan zuivelproducten en eieren, maar eet geen vis of vlees
  • De zogenaamde lacto vegetariër eet geen vis, vlees en eieren maar wel zuivel
  • Een ovo vegetariër eet eieren maar geen vlees, vis of zuivel

De grote voordelen van vegetarisch eten

Waarom zoveel mensen overschakelen naar een vegetarische levensstijl heeft vooral te maken met het gezondheidsvoordeel. De belangrijkste pluspunten even op een rijtje gezet waarom steeds meer mensen deze drastische switch maken:

  • Voor wie gezondheid hoog in het vaandel draagt, is de omschakeling naar een vegetarische levensstijl de belangrijkste troef. Uit recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vegetariërs langer leven
  • Vegetariërs hebben minder last van hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes
  • Je kan een steentje bijdragen aan het milieu. Het productieproces van vlees vergt heel veel energie en water, naast de grote hoeveelheid CO2 uitstoot
  • Je bespaart als vegetariër heel veel geld omdat vis en vlees de dag van vandaag vrij prijzig zijn

Vegetariër worden is een levensgewoonte

Je levensstijl en eetgewoonten veranderen doe je niet van vandaag op morgen. Vegetarisch eten is niet enkel maar vlees laten vallen. Belangrijk is dat je voldoende variatie opbouwt in je nieuw voedingspatroon en dat alle recepten die je maakt de juiste voedingsstoffen bevatten. De basis ingrediënten van een normaal dagdagelijks vegetarisch gerecht bestaat uit aardappelen, volle granen, fruit, groenten, peulvruchten, zaden en noten. Hierbij kan je eventueel nog eieren, plantaardige oliën of zuivelproducten aan toevoegen. Vleesvervangers bieden een uitstekend alternatief. Het overgrote deel van vleesvervangers bevatten een vrij redelijke hoeveelheid eiwitten. Kant en klare vleesvervangers zijn onder meer seitan en tofu. Een goed uitgebalanceerde vegetarische levensstijl voorziet in alle noodzakelijke voedingsingrediënten.

Comments are closed.