In praktisch elke horecagelegenheid is een koelkast een onmisbaar item. Maar hoe zet je dit apparaat zo optimaal mogelijk in je werkomgeving in, zodat je het maximale resultaat tegen de laagste kosten behaalt? In dit artikel geven we je een reeks bespaartips om dat doel te kunnen bereiken.

Let op het energielabel

Net als bij koelkasten voor de consumentenmarkt worden er aan horecamodellen zogenoemde energielabels gekoppeld die aangeven hoe zuinig het apparaat in het verbruik is. Op het eerste gezicht functioneert de beoordeling hetzelfde als bij koelkasten voor thuisgebruik, alleen zijn de criteria voor de horecakoelkasten strikter. Apparaten met een A+++ label zijn in dit gevel het energiezuinigst en varianten met een G-label zijn de regelrechte stroomvreters. Bij aankoop van een nieuwe koelkast hoef je je keuze overigens niet te beperken tot de meest energiezuinige varianten om geld te kunnen besparen. Met bijvoorbeeld een koelkast met een B-label bespaar je al 80 procent aan stroomkosten ten opzichte van een apparaat met een G-label.

Doe je oude koelkast de deur uit

Ondernemen in de horeca betekent in de regel dat je het maximale uit je investeringen wilt halen. Een koelkast vervangen die het nog gewoon goed doet klinkt in dat kader waarschijnlijk niet echt logisch. Je gaat daar anders over denken als je je beseft dat koelkastfabrikanten de afgelopen jaren enorm veel tijd in innovaties hebben gestoken, waardoor de nieuwste varianten veel effectiever functioneren en daardoor veel minder stroom verbruiken. Is je horecakoelkast ouder dan 10 jaar, dan is het absoluut aan te raden om deze te vervangen door een nieuw exemplaar, zodat je optimaal van de nieuwe mogelijkheden en het lagere stroomverbruik profiteert.

Kies voor een bijpassende koelcapaciteit

Een mooie grote koelkast in je werkruimte ziet er natuurlijk indrukwekkend uit, denk hierbij aan een Amerikaanse koelkast,maar als je slechts een deel van de aanwezige koelcapaciteit benut, verbruik je onnodig veel stroom. Probeer bij aanschaf van een nieuwe horecakoelkast zo goed mogelijk in te schatten hoeveel bergruimte je echt voor je dagelijkse werkzaamheden nodig hebt. Je zou er in dat kader ook voor kunnen kiezen om op piekmomenten (bijvoorbeeld tijdens de feestdagen) tijdelijk extra koelcapaciteit te huren. Op die manier hoef je de rest van het jaar niet de stroomkosten voor een halflege grote koelkast te betalen.

Regelmatig onderhoud doet wonderen

Je koelkast functioneert beter en energiezuiniger door er regelmatig onderhoud aan te plegen. Dit betekent onder meer dat je zowel het condensfilter als de deurrubbers goed schoon moet houden. Het condensfilter bevindt zich aan de achterkant van de koelkast en maak je heel gemakkelijk met een stofzuiger met een zachte borstel schoon. Het reinigen van de deurrubbers doe je gewoon met een vochtige doek. Het verwijderen van viezigheid op de rubbers zorgt niet alleen voor een optimale hygiëne, maar verlengt ook hun levensdeur. Begint het rubber van de koelkastdeur uiteindelijk toch te scheuren of te verslappen, vervang het dan zo snel mogelijk. De temperatuur in koelkasten met kapotte deurrubbers wordt vanwege de slechtere afdichting instabiel, waardoor opgeslagen etenswaren sneller kunnen bederven. Daarnaast zorgt de instabiliteit van de temperatuur in de koelkast voor een hoger stroomverbruik.

Comments are closed.